Andrástea.™ Az eredeti prosztata tea.

Mi okozza a jóindulatú prosztata megnagyobbodást?

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH), más néven prosztata-megnagyobbodás, a férfiaknál fordul elő és a húgycsövet körülvevő prosztata megnagyobbodása jellemez. A BPH pontos oka nem teljesen ismert, de a szakértők úgy gondolják, hogy különféle hormonális, sejtszintű és genetikai tényezők okozzák.

  • Hormonális változások: Az öregedés a BPH kialakulásának elsődleges tényezője. A férfiak életkorának előrehaladtával a tesztoszteronból származó hormon, a dihidrotesztoszteron (DHT) szintje növekszik. A DHT szerepet játszik a prosztata növekedésében és fenntartásában. A prosztatasejtek DHT általi túlzott stimulálása hozzájárulhat a mirigy megnagyobbodásához.

  • Sejtváltozások: A prosztata mirigy- és izomszövetből áll. A sejtnövekedés és cserélődés közötti egyensúly megváltozása ezekben a szövetekben a prosztatasejtek számának növekedéséhez vezethet, ami a mirigy megnagyobbodásához vezethet.

  • Ösztrogénszint: Míg a tesztoszteron és a DHT jellemzően a férfi hormonokhoz kapcsolódik, az ösztrogén is szerepet játszik a BPH kialakulásában. A tesztoszteron és az ösztrogén arányának változása, különösen az ösztrogénszint relatív növekedése, hozzájárulhat a prosztata megnagyobbodásához.

  • Gyulladás: A prosztata krónikus gyulladása összefüggésbe hozható a BPH kialakulásával. A gyulladásos folyamatok a gyógyulási reakció részeként szövetkárosodáshoz és ezt követő sejtburjánzáshoz vezethetnek.

  • Genetikai tényezők: Vannak bizonyítékok, amelyek a BPH-ra való genetikai hajlamra utalnak. Ha egy férfinak BPH-ban szenvedő közeli rokonai vannak, nagyobb lehet az állapot kialakulásának kockázata.

Összességében a BPH valószínűleg egy többtényezős állapot, amely hormonális változások, anyagcsere-hatások, gyulladás és genetikai tényezők kombinációját foglalja magában. E mechanizmusok megértése kulcsfontosságú a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás által érintett egyének hatékony kezelésének és kiegészítő kezeléseinek kidolgozásához.

Scroll to Top