Andrástea™ tájékoztató szakemberek részére

Az Andrástea™ fő hatóanyaga a csalángyökér és a kisvirágú füzike, amelyhez két adjuvánst adtunk, csalánlevelet és kamillavirágzatot.

Milyen tünetek enyhítésében segítheti pácienseit az Andrástea™?

Kinek és miért ajánjuk az Andrásteát™?

A benignus prosztata hiperplázia okozta alsó húgyúti tünetegyüttes kezelésének magyarországi tapasztalatai (kivonat)

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (BPH) főként az idősebb korosztályban, különösen az 50 év feletti férfiaknál fordul elő. A jellemzően ezzel járó alsó húgyúti tünetek (LUTS), bár nem jelentenek közvetlenül életveszélyt, jelentős mértékben ronthatják az érintettek életminőségét. Nemzetközi adatok szerint a LUTS előfordulása magas, Magyarországon körülbelül 400.000 embert érinthet, de a betegek mintegy kétharmada mégsem keresi fel az orvost a panaszaival. A BPH/LUTS okai sokkal összetettebbek, mint korábban gondolták, mert a nemzetközi kutatások szerint a LUTS kialakulásában számos tényező játszik szerepet: a húgyhólyag, a prosztata és a környező struktúrákban (például a kismedencei vérellátás és az idegek) bekövetkező változások együttesen befolyásolják az alsó húgyutak működését.

A benignus prosztata hiperplázia (BPH) hisztológiailag, illetve képalkotó eljárással diagnosztizált állapot, amely jellemzően az idősebb férfiaknál hólyagürítési zavar formájában jelentkezik és az alsó húgyúti tünetegyüttest (LUTS) okozza. Korábban a LUTS-t főként a prosztata megnagyobbodásával hozták összefüggésbe, de a legújabb kutatások szerint a LUTS okai sokkal összetettebbek. A megnagyobbodott prosztata mellett a húgyhólyag, a vese és a keringési rendszer problémái is hozzájárulhatnak a LUTS tünetegyütteséhez. A LUTS kialakulásában hormonális változások, neurális változások, gyulladásos és metabolikus faktorok, valamint az öregedési folyamatok is szerepet játszhatnak.

A BPH prevalenciája (az adott időpontban ill. időszakban egy adott populációt érintő előfordulási gyakorisága):

 • 50-60 éves férfiak: 50%;
 • 60-69 éves férfiak: 75%;
 • 80 év feletti férfiak: 90%.

Az EPILUTS vizsgálat szerint a LUTS jelentősen befolyásolja az életminőséget, ahol a résztvevők — a 40 év feletti férfiak és nők — jelentős része tapasztalja a tüneteket, közel háromnegyedük számolt be vizelettartási, ürítési vagy posztmikciós tünetekről (postmictio). A jelenség életkorral növekvő incidenciája ismert, de csak a betegek egyharmada fordul orvoshoz, ami aluldiagnosztizáltsághoz és alulkezeltséghez vezet. Ezért az ellátásban a kezelési stratégiák megfelelősége és a betegek kikérdezésének fontossága kiemelt jelentőséggel bír.

Magyarországon a BPH/LUTS kezelésében a gyógyszeres terápia jelenti a fő kezelési módot. Bár a BPH/LUTS előfordulási gyakorisága (prevalencia) magas, azonban a kezelés aránya még mindig alacsony. Az egyedi hatóanyagra épülő monoterápia a leggyakrabban alkalmazott terápia, de a több hatóanyagból álló kombinációs terápiák alkalmazása is előnyös lehet a komplex tünetek kezelésére. További problémát okoz, hogy sok esetben a betegek nem tartják be a előírt terápiát. Ezért a kezelési gyakorlat felülvizsgálata és a kombinációs terápiák szélesebb körű alkalmazása javasolt, hogy javuljon a betegek életminősége és csökkenjen a betegség gazdasági terhe.

A betegség jelentős anyagi terhet is jelent, amely nemcsak az egészségügyi költségekben, hanem a munkaképesség csökkenésében és a társadalmi elszigetelődésben is megmutatkozik.

A betegség komplex kezelése és a diagnózis felállításának hatékonysága kulcsfontosságú a betegséggel járó terhelés csökkentésében. Az ellátás során szükséges a betegség felismerési hatékonyságának növelése és a betegek tájékoztatása a rendelkezésre álló kezelési lehetőségekről, valamint a kombinációs terápiák szélesebb körű hozzáférésének biztosítása a betegek életminőségének megőrzése érdekében.

Forrás: Mór Zoltán, Páll Nóra, Ideas & Solutions Kft.: A benignus prosztata hiperplázia okozta alsó húgyúti tünetegyüttes kezelésének magyarországi tapasztalatai IME XIV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2015. NOVEMBER p. 29-33.

A dihidrotesztoszteron (DHT) és a prosztata-megnagyobbodás

A dihidrotesztoszteron (DHT) fontos szerepet játszik a prosztata növekedésében, és idősebb férfiaknál jóindulatú prosztata-hiperplázia (BPH) kialakulásához vezethet.

A DHT a tesztoszteron egy formája, melyet az 5-alfa-reduktáz enzim aktivál, főleg olyan helyeken, mint a prosztata, a bőr, és a hajhagymák. A DHT erősebb, mint a tesztoszteron, és elengedhetetlen a prosztata egészséges fejlődéséhez és működéséhez. Az androgén-receptorokhoz kötődik, serkentve a sejtek növekedését.

Ahogy az ember öregszik, a prosztatában a DHT szintje nőhet, ami túlzott sejtnövekedést és a prosztata megnagyobbodását okozhatja. A megnagyobbodott prosztata nyomást gyakorolhat a húgycsőre, amely okozhat gyakori vizelést, éjszakai vizelési kényszert és nehézséget a vizeletáramlásban.

A dihidrotesztoszteron (DHT) kulcsszerepének ismeretében, a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (BPH) egyik kezelési módszere az ún. 5-alfa-reduktáz-gátlók használata, mint például a finaszterid vagy a dutaszterid. Ezek csökkentik a DHT prosztatában való előfordulását, így csökkentve a prosztata méretét és enyhítve a BPH tüneteit.

Bár a DHT-t elsősorban a BPH-val hozzák kapcsolatba, a prosztatarák kialakulásában játszott szerepe is kutatás tárgya. A kapcsolat bonyolultabb és több tényezőt foglal magában, mint önmagában a DHT-szintjét. Összességében, az optimális DHT-szint fontos a prosztata egészségének megőrzésében és a betegség esetleges kialakulásában is. A BPH kezelésére irányuló stratégiákban a DHT csökkentése kiemelkedő cél, amely hozzájárulhat a kezelés sikeréhez és a tünetek enyhítéséhez.

A dihidrotesztoszteron (DHT) egy erős férfihormon, amely a tesztoszteronból képződik és számos testi funkciót befolyásol, különösen a férfiak esetében. Azonban a DHT magas szintje egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például hajhullás, prosztata-megnagyobbodás, és bizonyos esetekben a prosztatarák kialakulásához is hozzájárul. A DHT szintjének emelkedéséhez több ok is vezethet.

 • Genetika: Egyesek genetikailag hajlamosak lehetnek a magas DHT-termelésre, ami az 5-alfa-reduktáz enzim változatait és a szőrtüszők, valamint a prosztata sejtek fokozott érzékenységét érinti.
 • Öregedés: Az idősebb férfiaknál a hormonális változások miatt nőhet a DHT termelése, különösen a prosztatában, ami hozzájárulhat a prosztata megnagyobbodásához.
 • Hormonális egyensúlyhiány: A hormonszintek változása, mint az elhízás vagy az inzulinrezisztencia, indirekt módon növelheti a DHT-szintet.
 • Életmód: Az étrend, a fizikai aktivitás és a stressz befolyásolhatja a hormonszinteket, így a DHT-t is. Például a nem megfelelő étrend növelheti a hormonális egyensúlyhiány esélyét.
 • Gyógyszerek és kiegészítők: Bizonyos gyógyszerek és kiegészítők, mint az anabolikus szteroidok vagy a tesztoszteronpótlás, befolyásolhatják a DHT-szintet.
 • Egészségügyi problémák: Bizonyos betegségek, mint a herék és a mellékvesék zavarai, befolyásolhatják a hormontermelést.
 • Anabolikus szteroidok: Ezen szerek a sportteljesítmény és testépítés céljából történő használata növelheti a tesztoszteron koncentrációját, így közvetve a DHT szintjét is.

Bár a DHT fontos szerepet játszik a férfiak testi fejlődésében, magas szintje problémákat okozhat. Ha valaki magas DHT-szintre gyanakszik, érdemes orvosi tanácsot kérni, aki diagnosztizálni és kezelni tudja a problémát, lehetőség szerint 5-alfa-reduktáz-gátló gyógyszerekkel, vagy gyógynövények segítségével, amelyek csökkentik a DHT-termelést.

Sokan a gyógynövényeket és természetes kiegészítőket választják a prosztata-megnagyobbodás (BPH) és a hajhullás kezelésére, mivel ezek az állapotok összefüggésben vannak a dihidrotesztoszteron (DHT) hormon szintjével. Ezek a természetes megoldások ígéretesek lehetnek, de fontos tudni, hogy hatásosságukat és biztonságosságukat kevésbé dokumentálták, mint a hagyományos gyógyszerekét.

A magas DHT-szint és a prosztata-megnagyobbodás kezelésében gyakran használt természetes gyógymódok közé tartozik a csalán (különösen a gyökér), a kisvirágú füzike és a kamilla.

Csalán (Urtica dioica)
A népgyógyászatban a csalán gyökérét különösen a prosztata-megnagyobbodás okozta vizelési problémák kezelésére alkalmazzák. Feltételezések szerint gátolja a tesztoszteron átalakulását DHT-vá, csökkentve ezzel a BPH tüneteit. A gyökérkivonat szabályozhatja a hormonok működését is. A csalánnak mind a levele, mind a gyökere értékes hatóanyagokat tartalmaznak, de a prosztata egészségére gyakorolt hatásai miatt a gyökér az ismertebb. Kutatások szerint a csalángyökér javíthatja a BPH kellemetlen tüneteit, például javíthatja a vizeletáramlást és csökkentheti az éjszakai vizelés gyakoriságát.

Kisvirágú füzike (Epilobium spp.)
Az Epilobium, vagy kisvirágú füzike, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságairól ismert. Azt is feltételezik, hogy csökkentheti a DHT-szintet, ami segíthet a BPH kezelésében. A kutatások azonban korlátozottak, noha bizonyos vizsgálatok szerint a füzike segíthet a BPH tüneteinek enyhítésében.

Kamilla (Matricaria chamomilla)
A kamilla közismert gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásokkal rendelkezik, bár közvetlen kapcsolata a DHT szintjével kevésbé bizonyított. Indirekt módon azonban támogathatja a prosztata egészségét és segíthet a gyulladás csökkentésében.

Fontos megjegyezni, hogy a gyógynövények használata az emelkedett DHT-szint és a BPH kezelésében tudományos bizonyítékokkal változó mértékben van alátámasztva. A csalán, különösen a gyökér alkalmazása, jól dokumentált a BPH kezelésében, míg a füzike és a kamilla felhasználása kevésbé. A népgyógyászati kezelések sem mindig előnyösek mindenkinek, és kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel vagy mellékhatásokat okozhatnak. Mindig beszéljen egy szakemberrel, mielőtt új kiegészítőt kezdene szedni.

A gyógynövények szerepe a BPH kiegészítő kezelésében (kivonat)

A jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH) elsősorban az 50 év feletti férfiakat érinti, amely az életkorral egyre gyakoribbá válik. Ezt az állapotot a tesztoszteronszint csökkenése és a tesztoszteron/ösztrogén egyensúly eltolódása befolyásolja. Egy másik nézőpont szerint a BPH mögött a dihidrotesztoszteron (DHT) és az 5-alfa-reduktáz enzimaktivitás áll, amely a tesztoszteront DHT-vá alakítja át. Az öregedő férfiaknál ezen enzim aktivitásának növekedése megváltoztatja a tesztoszteron/DHT egyensúlyt, ami potenciálisan ösztönzi a prosztatasejtek növekedését és hiperpláziához vezet.

Bizonyos növényi gyógymódok ezt a mechanizmust célozzák meg, potenciális terápiás előnyöket kínálva. Ez az összefoglalás a BPH kiegészítő kezelésében leghatékonyabb növényeket tekinti át, mint amilyen a kisvirágú füzike vagy a csalángyökér. Bemutatja a preklinikai és klinikai vizsgálatok legújabb eredményeit, és foglalkozik a biztonságosság kérdésével is.

Az Andrástea™ biztonságos és 100%-ban természetes.

Gyógynövény teakeverékünk kifejlesztése során az volt a célunk, hogy visszanyerjük a virágzó prosztatánk erejét és vitalitását, hogy minden csésze teában a természet erejének erőteljes visszatükröződését fedezzük fel— hogy a BPH-ról azok a Boldog Prosztata Hétköznapok jussanak az eszünkbe!

 • Napi 3 csésze tiszta növényi hatóanyagokkal, a legmegbízhatóbb forrásokból beszerezve.
 • Igazolt gyógynövények, hogy páciense visszanyerje a prosztata vitalitását.

Ütős hatóanyagok minden csepp Andrásteában

Kisvirágú füzike (Epilobium)

Az Epilobium növények, köztük az Epilobium parviflorum (kisvirágú füzike) és az E. angustifolium (erdei deréce, más néven málnavész virág Erdélyben), fontos szerepet játszanak a népgyógyászatban, különösen a húgyúti problémák, mint a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (BPH), prosztatagyulladás és hólyaghurut kezelésében. Ezek a növények polifenolokat, flavonoidokat, fenolsavakat és tanninokat tartalmaznak, amelyek elősegítik gyógyító hatásukat. A laboratóriumi kutatások kiemelték ezeknek a növényeknek a gyulladáscsökkentő, antioxidáns, sejtnövekedést gátló, antimikrobiális, fájdalomcsillapító és rákellenes hatásait, valamint képességüket az immunrendszer módosítására és a sebgyógyulás elősegítésére. Ezek a hatások főként a polifenoloknak, különösen az oenothein B nevű ellagitanninnak köszönhetők.

Bár az Epilobium kivonatok állatokon végzett kísérletekben befolyásolták a DHT lebontásáért felelős enzimeket, az emberi klinikai vizsgálatok, amelyek az Epilobium hatékonyságát a BPH kezelésében vizsgálták, még korlátozottak. Egy kiemelkedő tanulmány szerint az E. angustifolium kivonat jelentős javulást hozott a BPH-val küzdő férfiak alsó húgyúti tüneteiben anélkül, hogy károsította volna a májat vagy a vesét. Továbbá, a kisvirágú füzike és az erdei deréce kombinációját tartalmazó gyógynövénykészítményekkel végzett vizsgálatok pozitív eredményeket mutattak a BPH tüneteire, ami azt sugallja, hogy ezek a növények hasznosak lehetnek a kombinált kezelési stratégiák részeként. Ezek az eredmények kiemelik az Epilobium növények fontosságát a hagyományos orvoslásban és potenciális szerepüket a modern terápiás alkalmazásokban, különösen a húgyúti rendellenességek és a BPH kezelésében, és talán a prosztatarák megelőzésében is, bár további kutatások szükségesek a hatékonyságuk és működési mechanizmusuk mélyebb megértéséhez.

Csalán (Urtica dioica)

A csalán, tudományos nevén Urtica dioica L., egy olyan évelő növény, amely Eurázsia nedves talajain, mezőkön és árnyékos területeken él. A népgyógyászatban többféle egészségügyi problémára használják, mint például a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (BPH), ízületi gyulladás, húgyúti fertőzések, hajhullás, zsíros bőr, korpásodás, hasmenés, akne, cukorbetegség, vérkeringési zavarok és alacsony vérnyomás kezelésére. A csalánban található számos hatóanyag, beleértve a szterolokat, flavonoidokat, ásványi anyagokat, tanninokat, savakat és aminokat, amelyek különösen a levelekben és gyökerekben lelhetők fel.

Előzetes kutatások kimutatták, hogy a csalán segíthet a BPH és más prosztataproblémák kezelésében, elősegítheti a szív- és érrendszer egészségét és természetes kezelést kínálhat a kopaszságra. A csalánban lévő poliszacharidok és lektinek gátolhatják a prosztatasejtek anyagcseréjét és növekedését. Gyulladáscsökkentő és sejtosztódást gátló hatásait a TNF-aktivitás csökkentésével és bizonyos enzimek, mint a COX és a lipoxigenáz blokkolásával magyarázzák. A gyökérkivonat képes lehet csökkenteni a prosztatasejtek és a nemi hormonokhoz kötődő globulin (SHBG) közötti kapcsolódást, befolyásolva ezzel a hormonháztartást. Állatkísérletek szerint a csalán lassíthatja a vérlemezkék összecsapódását, javíthatja a vér lipidprofilját és csökkentheti a prosztata méretét.

Klinikai vizsgálatokban a csalánkivonat javította a BPH-ban szenvedő férfiak vizelési tüneteit, csökkentve a napi és éjszakai vizelések számát, valamint növelve az átlagos vizeletmennyiséget. Hosszú távú tanulmányok a csalán és más növényi kivonatok együttes használatának hatékonyságát és tolerálhatóságát is igazolták, különösen közepes vagy súlyos LUTS esetén. Ennek ellenére néhány mellékhatást, mint például enyhe emésztési problémákat, duzzanatot és allergiás csalánkiütést, valamint a vaspótlókkal kölcsönhatást megfigyeltek. Összességében a csalán egy ígéretes, hosszútávú, természetes terápiás lehetőség lehet a BPH és a hozzá kapcsolódó tünetek kezelésére, a további kutatások pedig definiálni fogják terápiás hatékonyságát és biztonságosságát.

Forrás: Csikós E, Horváth A, Ács K, Papp N, Balázs VL, Dolenc MS, Kenda M, Kočevar Glavač N, Nagy M, Protti M, Mercolini L, Horváth G, Farkas Á, On Behalf Of The Oemonom. Treatment of Benign Prostatic Hyperplasia by Natural Drugs. Molecules. 2021 Nov 25;26(23):7141. doi: 10.3390/molecules26237141. PMID: 34885733; PMCID: PMC8659259.

Megrendelés GLS futárral

Ingynes házhoz szállítás

Utánvét: készpénzzel és bankkártyával is fizethet

30 napos pénzvisszafizetési garancia

Próbálja ki az Andrásteát™, és ha mégsem elégedett, 30 napon belül visszafizetjük a termék árát. Nincs kockázat!

ANDRÁSTEA™ (1 db)

14 700,- Ft

Ár, áfával

Ingyenes szállítás és 30 napos pénzvisszafizetési garancia

Andrástea™ gyógynövényes teakeverék a prosztatáért (300 g)

ANDRÁSTEA™ (3 db-os akciós csomag)

29 400,- Ft (9 800 Ft/db)

Ár, áfával

Bevezető akció: 4900 Ft kedvezmény dobozonként

3 db Andrástea™ 14700 forint kedvezménnyel (3x300 g)

Termékinformációk

Kapcsolat

Forduljon hozzánk bizalommal!

E-mail: info@prosztatatea.hu

Telefonos tanácsadás: + 36 30 497-0000

Scroll to Top